Ziekenhuis&zorginstelling

U bent verantwoordelijk voor kwaliteitsbeheer binnen een ziekenhuis- of zorginstellingskeuken? En u wil juiste en volledige informatie over uw food producten kunnen opleveren aan uw clienten en bezoekers? Bijvoorbeeld over de aanwezigheid van allergenen, maar ook over de voedingswaarden van deze producten. De kans is groot dat u dit nog niet 100% op orde heeft, terwijl de consument steeds vaker begint te vragen om deze informatie.

U heeft verschillende leveranciers en vanuit iedere leverancier ontvangt u de informatie op een andere manier. Daar komt nog eens bij dat uw koks verschillende recepten hanteren, en dus ieder recept uniek is qua samenstelling. Hoe krijgt u de informatievoorziening ooit op orde? EasyEtiket kan helpen.


Waarom wetgeving

U zult wellicht denken, waarom dien ik deze informatie op te leveren? In feite kunnen wij twee antwoorden geven voor het feit waarom dit nodig is. Het eerste antwoord is simpelweg omdat u en uw leveranciers en klanten dienen te voldoen aan de Europese wetgeving rondom informatievoorziening van levensmiddelen. Het tweede antwoord is wat ons betreft de echte reden waarom dit nodig is, namelijk om de consument beter te kunnen voorzien van informatie over uw producten. 

De huidige consument wil informatie over voedingsmiddelen. Het is al lang geen trend meer, het wordt normaal. Voor een consument die allergisch is voor een bepaalde stof is de informatie zelfs van levensbelang. Maar ook de niet allergische consument wil geinformeerd worden, over het aantal suikers en/of vetten in het product, over de kcal/100gram, maar ook of er bijvoorbeeld E-nummers in het product zijn verwerkt. Achterblijven in informatievoorziening is dus geen optie meer.


Wetgeving

De informatievoorziening over levensmiddelen is drastisch veranderd sinds de invoering van de EU Verordening 1169/2011. Deze wetgeving is niet enkel voor de multinationals van toepassing, maar ook de ambachtelijke sector dient de voorverpakte producten welke men verkoopt te voorzien van etiketten welke volgens deze richtlijnen zijn samengesteld. Dus ja, ook de cateraar, chefkok, slager, bakker, kaasboerderij, worstenbroodmaker, etc, zullen moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Samenvattend zijn er twee belangrijke wijzigingen in de wetgeving. Allereerst worden de producenten (ook ziekenhuis- of zorginstellingskeuken!) verplicht aan te geven welke allergenen er in haar recepten en/of grondstoffen zijn opgenomen. Ten tweede wordt het ook verplicht om de voedingswaarden van recepten en/of grondstoffen op te geven. Deze informatie kan aan de consument worden meedegedeeld door middel van een etiket, maar bijvoorbeeld ook via een allergenenkaart of online webpagina


Hoe kan EasyEtiket helpen

Team EasyEtiket kan u helpen om de product informatiestroom op orde te brengen. Als ziekenhuis- of zorginstellingskeuken koopt u producten van diverse leveranciers. Dit kunnen grote producenten zijn, maar ook de bakker of slager in uw regio. Vanuit alle leveranciers komt dus productinformatie, wat lastig op orde is te brengen. Daarnaast werkt u met meerdere vestigingen waarbij iedere vestiging haar eigen recepten heeft. Dit maakt het nog ingewikkelder. Grote kans dus dat de informatievoorziening aan uw klanten niet op orde is, of zelfs helemaal niet aanwezig. 

Omdat de applicatie online werkt, is het mogelijk om uw leveranciers EN klanten te verwijzen naar de info op onze website. De leveranciers vullen hun grondstofgegevens in in EasyEtiket, ook de kleintjes. Dit maakt het mogelijk om grondstof informatie te stroomlijnen, zodat uw koks kunnen werken met de grondstoffen zonder zich druk te hoeven maken over de informatievoorziening richting uw klant.

U ontvangt een webpagina in eigen look and feel waarmee u uw clienten en bezoekers kunt informeren over de voedingsmiddelen welke u verkoopt. Wij kunnen u tevens compleet ontzorgen, dit doen wij al voor meerdere instellingen. Vraag ons naar de mogelijkheden. 

Hoe kom ik aan grondstofinformatie
In de wereld van productetikettering is het essentieel om grondstofinformatie nauwkeurig weer te geven. Met de opkomst van softwareprogramma's die het etiketteringsproces automatiseren, zoals EasyEtiket, wordt het verzamelen van...