Vanaf december 2016 dient u als producent, als gevolg van nieuwe wetgeving, de voedingswaarde van uw producten op het etiket op te nemen. U dient de consument op zorgvuldige wijze te informeren over de voedingswaarde van uw producten.
Dat gaat dus verder dan een overzicht samenstellen voor allergenen, zoals dat per december 2014 verplicht is. In geval men producten verpakt verkoopt, waarbij het betreffende product bestemd is om meerdere dagen verkocht te kunnen worden, dient dit product van een etiket voorzien te zijn. Hierbij dient de voedingswaarde op het etiket te worden verantwoord.
Dit lijkt eenvoudig, maar vraagt toch om een toelichting. Bij welke producten moet u straks de voedingswaarde gaan opnemen op het etiket? Kort uitgelegd, komt het neer op levensmiddelen welke niet dagvers zijn. Dus de zachte broodjes voorverpakt niet, maar weer wel als ze in een atmosferische omgeving verpakt zijn (gasverpakking). De cake, ontbijtkoek e.d. ook, maar de eierkoeken zou daar weer buiten kunnen komen te vallen. IJs – het ijsje niet, maar een liter ijs weer wel.
Kortom, het zal nog wel wat discussie gaan geven als hierop gehandhaafd gaat worden. Zorg in ieder geval voor de juiste informatie. Uiteraard kan de helpdesk van EasyEtiket u hierbij helpen, geheel gratis. Twijfelt u dus of u de voedingswaarde moet gaan vermelden op uw etiket, neem gerust contact met ons op.
De etikettering van voedingsmiddelen is streng geregeld. Het is nadrukkelijk beschreven dat de consument van de juiste informatie over het product moet kunnen beschikken. In het kort wordt vaak gesproken over het nieuwe etiketteren.
De belangrijkste etiketteringsvoorschriften uit de nieuwe voedingswaarde wetgeving zijn: allergenen dienen in een andere tekst vorm te worden aangeduid, dus dikgedrukt, onderstreept, gekleurd, HOOFDLETTERS – in ieder geval in een andere vorm dan de overige tekst.
De voedingswaarde moet op het etiket komen, let op, dit is pas vanaf december 2016 verplicht. Uw naam, adres en woonplaatsgegevens zijn uitgebreid, opdat duidelijk te herleidden is wie nu verantwoordelijk is voor het product wat op de markt gebracht wordt. Andere voorschriften zijn onder andere het lettertype op het etiket. Dit dient een voorgeschreven grootte te hebben. Hierdoor wil men voorkomen dat de letters onleesbaar worden.
De belangrijkste voorschriften uit de voedingswaarde wetgeving zijn uiteraard doorgevoerd in EasyEtiket. De etiketten welke worden samengesteld worden op juiste wijze doorgerekend. De voedingswaarde per 100g komt op het etiket, net als de aanwezigheid van allergenen. Daarnaast heeft team EasyEtiket veel energie gestoken in de opmaak van zijn etiketten, zodat de voedselinformatie netjes op het etiket komt te staan. Overigens, wij kunnen meerdere etiketformaten voor u verzorgen. Staat uw etiketformaat er niet bij, vraag ons naar de mogelijkheden.
Dus, heeft u hulp nodig bij het berekenen van de voedingswaarde op uw etiket? Probeer EasyEtiket.