Producent

Produceert u levensmiddelen en levert u deze aan de groothandel(s), cateringbedrijven, zorginstellingen, horecabedrijven, collega ondernemers en/of rechtstreeks aan de consument? De kans is groot dat u wordt gevraagd om grondstofspecificaties van uw producten op te leveren. Met andere woorden, er wordt gevraagd of u aan kunt geven uit welke ingredienten uw producten bestaan, welke allergenen er in uw recepten voorkomen en ook hoeveel voedingswaarden deze bevatten. Hoe krijgt u dat voor elkaar? EasyEtiket kan helpen.


Waarom wetgeving

U zult wellicht denken, waarom dien ik deze informatie op te leveren? In feite kunnen wij twee antwoorden geven voor het feit waarom dit nodig is. Het eerste antwoord is simpelweg omdat u en ook de groothandel(s), cateringbedrijven, zorginstellingen, etc, dienen te voldoen aan de Europese wetgeving rondom informatievoorziening van levensmiddelen. Het tweede antwoord is wat ons betreft de echte reden waarom dit nodig is, namelijk om uw klant beter te kunnen voorzien van informatie over uw producten. 

De huidige consument wil informatie over voedingsmiddelen. Het is al lang geen trend meer, het wordt normaal. Voor een consument die allergisch is voor een bepaalde stof is de informatie zelfs van levensbelang. Maar ook de niet allergische consument wil geinformeerd worden, over het aantal suikers en/of vetten in het product, over de kcal/100gram, maar ook of er bijvoorbeeld E-nummers in het product zijn verwerkt. Achterblijven in informatievoorziening is dus geen optie meer.


Wetgeving

De informatievoorziening over levensmiddelen is drastisch veranderd sinds de invoering van de EU Verordening 1169/2011. Deze verordening wordt in de volksmond ook wel ‘het nieuwe etiketteren’ of ‘de allergenenwetgeving’ genoemd. Deze wetgeving is niet enkel voor de multinationals van toepassing, maar ook de ambachtelijke sector dient de voorverpakte producten welke men verkoopt te voorzien van etiketten welke volgens deze richtlijnen zijn samengesteld. Dus ja, ook de slager, bakker, kaasboerderij, worstenbroodmaker, kroketten fabrikant, sauzen fabrikant, etc, zullen moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Samenvattend zijn er twee belangrijke wijzigingen in de wetgeving. Allereerst wordt u verplicht aan te geven welke allergenen er in uw recepten en/of grondstoffen zijn opgenomen. Ten tweede wordt u ook verplicht om de voedingswaarden van uw recepten en/of grondstoffen op te geven. U kunt deze informatie met uw klant delen door middel van een etiket, maar bijvoorbeeld ook via een allergenenkaart.

Op deze site vindt u meer informatie over de wetgeving. Zie hiervoor bijvoorbeeld:

Allergenenwetgeving      Nieuwe etiketteren      Voedingswaarde etiket


Hoe kan EasyEtiket helpen

Team EasyEtiket helpt u om te kunnen voldoen aan de informatiewens van de klant, maar dus ook om te kunnen voldoen aan de wetgeving. Met behulp van EasyEtiket kunnen grondstoffen en recepten worden beheerd, en nog meer:

- Maak uw eigen etiketten

- Maak uw eigen allergenenkaarten

- Bereken de voedingswaarden per 100g gereed product

- Beheer gegevens rondom bewaarcondities, artikelnummers, leveranciers, etc.

- Maak gebruik van voor ingevulde grondstofgegevens

- Voorzie uw recepturen van presentatie foto’s 

Omdat de applicatie online werkt, is het ook mogelijk om uw klanten te verwijzen naar de info op onze website. Is uw klant, bijvoorbeeld een groothandel of cateringbedrijf, ook klant bij EasyEtiket, dan kunnen wij u aan elkaar koppelen zodat een ieder automatisch over de meest actuele gegevens beschikt. Vraag ons naar de mogelijkheden. 

Het stellen van vragen is gratis. Heeft u dus een vraag over wetgeving en/of het programma, stel deze gratis aan onze helpdesk. Tevens kunnen wij voor een kleine vergoeding bij u langskomen waarbij wij u op weg helpen naar een efficientere en makkelijke manier om uw klanten te informeren, en ja ook om te kunnen voldoen aan de wetgeving.

Droge stof berekenen
  Ja, dit is "droge" stof, dit wordt een saaie blog ;)  Wat is Droge Stof Bij het analyseren van voeding voor menselijk of dierlijk gebruik is het essentieel om de samenstelling van droge stof te begrijpen. Droge stof verwijst naar het...