Eisen rondom voedselveiligheid

Door Ad F.L. Cleijsen in Blogs, gepost op 19 February 2022

Bij de bereiding van een product is het belangrijk veilig en hygienisch te werken. Daarna zal een product correct verpakt moeten worden en moet een levensmiddel worden voorzien van een etiket. Op het etiket moet duidelijk zijn waar een product vandaan komt, welke voedingsmiddelen zijn gebruikt en informatie bevatten over de houdbaarheid en bereiding van het product. Dit wordt gedaan om voedselveiligheid te garanderen en om begrijpelijke informatie te verschaffen over het product. 

Voedselveiligheid garanderen

Veiligheid van een product begint bij de bereiding van het product. Daarom is wetgeving opgesteld rondom voedselveiligheid. Voor iedere branche zijn andere regels opgesteld. Hieronder vallen regels en aandachtspunten over hygiëne, etikettering en traceerbaarheid van producten. De HACCP regels zijn de welbekende regels die richting geven aan de manier waarop je met voedsel en de omgeving om moet gaan. Het zijn zeven richtlijnen die aangeven waar je op moet letten. Belangrijk is dat je voor de HACCP richtlijn documentatie bijhoud zodat controleerbaar is dat je de regels hebt geïmplementeerd in je keuken of bedrijf.

 

HACCP naleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert je producten en bedrijf. De NVWA ziet erop toe dat veiligheid gewaarborgd wordt. Een eventuele audit zal uitgevoerd kunnen worden om je te controleren. Als je de documentatie en gehele naleving van de HACCP regels volgt, zul je hier met gemak aan voldoen. Als je veilig producten wilt bereiden dan zal je werkwijze hier dus rekening mee houden.

Voedselveiligheid houd in dat je op lange en korte termijn niet ziek kunt worden van een product. De voedingsmiddelen moeten veilig zijn. Niet alleen naleving van een schone en veilige bereiding omgeving van het product is belangrijk, maar ook dat aandacht besteed moet worden aan het recept en de verpakking. De hoeveelheden van bepaalde ingrediënten moet binnen bepaalde normen vallen. Denk hierbij onder meer aan de wettelijke hoeveelheden E-nummers.  

Duidelijkheid met een goed etiket

Duidelijk leesbare informatie zorgt ervoor dat de consument goed geïnformeerd is voordat de consument het product aanschaft. Dit kan nare verrassingen voorkomen zoals bij voedselallergieën. In uitzonderlijk gevallen waar zich een probleem met het product voordoet, biedt een correct etiket de mogelijk voor de consument om contact op te nemen. Dit is dan ook volgens de voedselwet verplicht. Bij bijvoorbeeld voedselvergiftiging of een product vreemd object in het product kan dit verdere problemen voorkomen. Door contactinformatie helder op het etiket te vermelden kun je zorgen voor een nette afhandeling en meteen het probleem achterhalen.

 

Ad F.L. Cleijsen

Kwaliteitsmanager | Auditor | Procesmanager | ondersteuning bij certificering | bij etikettering en allergenenmanagement

Deel deze blog: