Allergenen en etikettering software

Door Ad F.L. Cleijsen in Blogs, gepost op 11 August 2020

Sinds 2014 zijn we verplicht om allergenen en voedingswaarden te vermelden. Na de overgangsperiode zijn er velen mee aan de gang gegaan, maar nog meer niet. Wekelijks bereikt ons een recall, geïnitieerd door het NVWA, met betrekking tot verkeerd gegeven informatie.

Wetgeving

Het geheel van wetgeving is niet gericht naar een bewuste verzwaring van de administratieve lasten voor de ondernemer, en is geen resultaat van gerichte lobbies van consultancybureaus om meer werk te generen. Maar heeft een nadrukkelijk doel om de consument te informeren. De consument heeft het recht om volledig en juist geïnformeerd te worden VOOR aankoop. Als voorbeeld bij aankoop bij u voor de toonbank, of via de webshop, of eventueel de telefoon. Uw klant heeft het recht te vragen en u de plicht om informatie te verstrekken. Volledig en juist en onderbouwd.

14 allergenen wetgeving

deze 14 allergenen zijn we verplicht te melden aan consument

Hoe dat dan te doen

Net als een software administratiepakket, de keuze is reuze. En net als administratie, het dient te voldoen en hoe u het inricht, aan u de keuze. Uitgewerkt in de klassieke multomap, een geautomatiseerd specificatie systeem specifiek voor u ontwikkeld maatwerk, of een standaard. Ook uitbesteden aan een consultant voor advisering en ondersteuning behoort tot de mogelijkheden. 

Grondstofspecificaties

Het begint met grondstofspecificaties. Inmiddels zijn er diverse specificatie systemen, zoals SIM, TraceOne, Specsplaza, PSinFood. Alle systemen welke specificaties verwerken en middels export (abonnement) naar een volgende software applicatie gaat. 

Hierbij gaat het om;
1. De volledigheid van uw database, heeft u met 1 specificatie systeem de volle 100% dekking?
2. De werkwijze van de importmodule, sluit uw software aan, of zijn aanpassingen noodzakelijk?
3. Zijn de gegevens correct? In dit geval neemt niemand verantwoordelijkheid. Specificatie beheersystemen, vermeldden overal dat zij NIET verantwoordelijk zijn.

Over het algemeen blijkt toch steeds weer dat geen enkele database de gewenste 100% dekking geven. Uw digitale magazijn is niet gelijk aan het fysieke magazijn. Hier ligt dan de uitdaging om de ontbrekende gegevens aan te vullen. U zult zelf aan de slag moeten.

Recepturen

Vervolgens het recept, bij de ambachtelijke sector, voornamelijk opgeslagen tussen de oren. Werkt prima, maar moeilijker om uit te leggen in een context van aantoonbare registraties.

Software oplossing

Als EasyEtiket bieden wij u de mogelijkheid om te kiezen voor uw oplossing. U kunt grondstoffen en recepturen beheersen, EasyEtiket combineert uw magazijn met de eigen grondstofdata. Hierbij wordt de database direct gekoppeld aan de etikeringsmodule. Een directe besparing op extra licentiekosten, koppelingen met andere databases, en/of im- en export modules. U kunt allergenenkaarten maken, maar ook voedingsinformatie presenteren via een eigen website.

Allergenenwetgeving allergenenkaart

voorbeeld van een allergenenkaart samengesteld met EasyEtiket

Velen kunnen hetzelf, hebben geen aanvullende hulp nodig. Inmiddels werken meerdere consultants met ons samen en ondersteunen in het werken met EasyEtiket, om de missing link gesloten te krijgen. Wij krijgen de vraag om u op gang te helpen, of de database te vullen met ontbrekende gegevens. In alle gevallen kunnen wij u helpen.

Ga er mee aan de slag, de consument heeft er recht op.

Heeft u vragen?

Ad F.L. Cleijsen

Kwaliteitsmanager | Auditor | Procesmanager | ondersteuning bij certificering | bij etikettering en allergenenmanagement

Deel deze blog: