Allergenenkaart

Voldoe op slimme wijze aan de allergenenwetgeving door gebruik te maken van een allergenenkaart. Met behulp van een allergenenkaart kan in 1 oogopslag worden gezien welke allergenen er in uw recepten voorkomen. Doormiddel van het gebruik van allergenen iconen is de kaart makkelijk leesbaar en ziet deze er ook sjiek en leuk uit.

De kaart welke u kunt samenstellen met behulp van EasyEtiket is extra gaaf omdat ook de voedingswaarden van uw recepten worden meegenomen. Daarnaast kan uw eigen bedrijfslogo worden geupload en heeft u de keuze uit diverse allergeneniconen. Kies zelf welke recepten worden meegenomen op de kaart, en schuif desgewenst met recepten op de kaart. Bekijk de allergenenkaart online, of exporteer deze als pdf en gebruik deze op uw eigen website en/of print de allergenenkaart uit en gebruik hem in uw winkel of restaurant. 

14 allergenen wetgeving

Allergenenwetgeving

Per 13 december 2014 moeten professionele aanbieders van voedingsmiddelen, zoals de bakkerij, slagerij, ijssalon, horeca bedrijf, restaurant, catering voortaan informatie verstrekken aan consumenten over de aanwezigheid van allergenen. In de praktijk betekent dit dat er 14 (verplichte) allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van levensmiddelen. Hoe de informatie aan de gasten of klant verstrekt wordt, mag de ondernemer zelf bepalen.

Een handig hulpmiddel bij het verstrekken van deze informatie aan de consument, is een allergenenkaart. Dit is een overzicht waarmee in 1 oogopslag is te zien welke allergenen er voorkomen in uw producten/recepten, en presenteert hiervan ook direct de voedingswaarden. EasyEtiket berekent dit aan de hand van de recept en grondstofgegevens welke door u zijn ingevoerd.   


EasyEtiket 

Met EasyEtiket kan de ondernemer alle informatie samenstellen om te kunnen voldoen aan de nieuwe allergenenwetgeving. Door het aanmaken van recepten, wordt via de eigen grondstoffen database automatisch een allergenenkaart samengesteld. Deze kaart geeft inzicht in de aanwezige allergenen in het bereide product. EasyEtiket is zo ingericht dat uw recept wordt samengesteld met behulp van de grondstof gegevens welke in EasyEtiket kunnen worden ingevoerd. Vervolgens worden de gegevens voor diverse overzichten doorgerekend, onder andere voor het samenstellen van een allergenenkaart.

Met behulp van een abonnement op het programma EasyEtiket kunnen ondernemers dus op eenvoudige wijze een allergenenkaart maken. Met behulp van deze kaart is het voor de consument direct inzichtelijk welke allergenen aanwezig zijn in zijn/haar recepten. 

De allergenenkaart wordt door EasyEtiket als PDF bestand uitgedraaid. Eveneens is het mogelijk om een online pagina te creeren waarop uw recepten kunnen worden gepresenteerd. Daarnaast is het handig om de allergenenkaart onder handbereik van de medewerkers te leggen, zo kunnen zij op een snelle en eenvoudige wijze de klant informeren. U kunt op ieder moment uw kaart bewerken via EasyEtiket. 


Buitenlandse gasten

Heeft u in uw bedrijf te maken met buitenlandse gasten en/of klanten, dan kunt u de allergenenkaart, naast het Nederlands, ook uitprinten in de talen Duits, Engels, en Frans. Uiteraard dient u dan wel eerst uw grondstoffen en receptuur in de gewenste taal in te voeren. Nieuwsgierig geworden? Ga aan de slag.

Hoe een IJssalon kan voldoen aan wetgeving met EasyEtiket
Een ijssalon heeft te maken met verschillende regels en voorschriften omtrent voedselveiligheid en etikettering. EasyEtiket biedt een efficiënte manier om aan deze wettelijke eisen te voldoen. Hier is hoe een ijssalon dit kan...