Horeca

U heeft een hotel, restaurant of (eet)cafe? En u wilt juiste en volledige informatie over uw food producten kunnen opleveren aan uw klanten? Bijvoorbeeld over de aanwezigheid van allergenen, maar ook over de voedingswaarden van deze producten. De kans is groot dat u dit nog niet 100% op orde heeft, terwijl uw klant moet voldoen aan de wetgeving en dus vraagt om deze informatie.

Wat te doen, u heeft namelijk zeer veel verschillende leveranciers en vanuit iedere leverancier ontvangt u de informatie op een andere manier. EasyEtiket kan helpen.


Waarom wetgeving

U zult wellicht denken, waarom dien ik deze informatie op te leveren? In feite kunnen wij twee antwoorden geven voor het feit waarom dit nodig is. Het eerste antwoord is simpelweg omdat u en uw leveranciers en klanten dienen te voldoen aan de Europese wetgeving rondom informatievoorziening van levensmiddelen. Het tweede antwoord is wat ons betreft de echte reden waarom dit nodig is, namelijk om de consument beter te kunnen voorzien van informatie over uw producten. 

De huidige consument wil informatie over voedingsmiddelen. Het is al lang geen trend meer, het wordt normaal. Voor een consument die allergisch is voor een bepaalde stof is de informatie zelfs van levensbelang. Maar ook de niet allergische consument wil geinformeerd worden, over het aantal suikers en/of vetten in het product, over de kcal/100gram, maar ook of er bijvoorbeeld E-nummers in het product zijn verwerkt. Achterblijven in informatievoorziening is dus geen optie meer.


Allergenen wetgeving voor de horeca

De informatievoorziening over levensmiddelen is drastisch veranderd sinds de invoering van de EU Verordening 1169/2011. Deze verordening wordt in de volksmond ook wel ‘het nieuwe etiketteren’ of ‘de allergenenwetgeving’ genoemd. Deze wetgeving is niet enkel voor multinationals van toepassing, maar ook de ambachtelijke sector dient de voorverpakte producten welke men verkoopt te voorzien van etiketten welke volgens deze richtlijnen zijn samengesteld. Dus ja, ook de slager, bakker, kaasboerderij, worstenbroodmaker, kroketten fabrikant, sauzen fabrikant, etc, zullen moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Samenvattend zijn er twee belangrijke wijzigingen in de wetgeving. Allereerst worden de producenten (dus ook restaurants!) verplicht aan te geven welke allergenen er in haar recepten en/of grondstoffen zijn opgenomen. Ten tweede wordt het ook verplicht om de voedingswaarden van recepten en/of grondstoffen op te geven. Deze informatie kan aan de consument worden meedegedeeld door middel van een etiket, maar bijvoorbeeld ook via een allergenenkaart.

Op deze site vindt u meer informatie over de wetgeving. Zie hiervoor bijvoorbeeld:

Allergenenwetgeving      Nieuwe etiketteren      Voedingswaarde etiket


Hoe kan EasyEtiket helpen

Team EasyEtiket kan u helpen om de informatiestroom op orde te brengen. U koopt producten van veel verschillende leveranciers. Dit kunnen grote producenten zijn, maar ook de bakker, slager, boerderijwinkel in uw regio. Vanuit alle leveranciers komt dus productinformatie, wat het bundelen en op orde brengen van deze informatie niet makkelijk maakt. Hierdoor zal ook de informatievoorziening richting uw klanten niet op orde kunnen zijn, of u kunt zelf helemaal geen informatie opleveren. 

Omdat EasyEtiket online werkt, is het mogelijk om uw leveranciers en klanten te verwijzen naar de informatie op onze website. De leveranciers vullen de grondstofgegevens in EasyEtiket, ook de kleinere leveranciers. Dit maakt het mogelijk om de informatie te stroomlijnen, zodat uw klant automatisch over de meest actuele gegevens beschikt. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Droge stof berekenen
  Ja, dit is "droge" stof, dit wordt een saaie blog ;)  Wat is Droge Stof Bij het analyseren van voeding voor menselijk of dierlijk gebruik is het essentieel om de samenstelling van droge stof te begrijpen. Droge stof verwijst naar het...